Aktuellt

Visningar

Länkar

Torsten Nordströms museum

Månadens föremål
April 2023

Månadstallrik i majolika

I Torsten Nordströms matsal pryds väggarna högst upp av en serie majolikatallrikar som representerar olika månader. Det finns ingen information om var tallrikarna kommer ifrån eller när de köptes in. Enligt uppgift från en antikvitetsexpert är det sannolikt att tallrikarna kommer från Umbrien i Italien. Flera av dem har sprickor. Det är möjligt att de var skadade när de köptes men det fluktuerande klimatet i Nordströms museum kan säkert också påverka materialet. Kanterna på tallrikarna är tillverkade av trä, som ju är ett rörligt material.
Ursprungligen var ordet ”maiolica” en beteckning för tennglaserad keramik med lysterdekor som importerades från Spanien under senmedeltiden och den tidiga renässansen. Denna vara blev mycket uppskattad och eftertraktad i Italien och då den exporterades över Mallorca, är det troligen den gammalitalienska formen av öns namn som fått ge namn åt keramiken. Det finns fler, mindre sannolika teorier om namnet; att det skulle vara en avledning av den genuesiska sjöfararfamiljen Maiollos namn eller ortsnamnet Malaga. Beteckningen vann först insteg i Toscana och spred sig sedan över stora delar av Italien. Genom arkeologiska fynd har bland annat arkaisk majolika påträffats både på Sicilien och andra syditalienska platser men kontakterna med tillverkningen i norra och mellersta Italien är inte så väl kartlagda ännu. Liverani, professor och expert på majolika, anser att man även kan se influenser av kontakter med bysantinska riket och den muslimska världen i den tidiga majolikakeramiken. I äldre fransk facklitteratur kallas keramiken ofta fajans men övergår i modern litteratur till att kallas majolika. Fajans känner vi ju främst som de varor som kom på 1600-talet och senare. De färger som utmärker den färggranna majolikan är grönt, gult, orange, blått, violett och brunt.
Senare började man tillverka majolikakeramik i Italien. Urbino blir en av de stora orterna för majolika och beskrivs framförallt av militärarkitekten Piccolpasso som var bror till en keramiker. Han skriver flera böcker i ämnet i mitten av 1500-talet. De behandlar allt från utvinning av lera till teknikerna med drejning och andra redskap, kärlens utformning och bränning samt färger, penslar och glasering. Under senare delen av 1500-talet tillverkades majolika även utan lyster. Den tidiga keramiken var bruksföremål som kannor, skålar och tallrikar. Dock är keramik ett tåligt material som även lämpar sig att göra keramiska plattor av som kunde användas i olika byggnader, även som golvbeläggning. Utvecklingen ledde från det enkla och praktiska till alltmer främmande dekor och enbart prydnadsfunktion. En del av formspråket lånades från silversmidet.

Ann Gustavsson, 28 februari 2023

Referenser:
Dahlbäck Lutteman, Helena (1981) Majolika från Urbino och andra orter i Italien i Nationalmuseum Stockholm. Stockholm: Liber.

Liverani, Giuseppe (1958) Italiensk majolika fram till det europeiska porslinets början. Malmö: Allhems förlag.

Muntlig uppgift: Knut Knutson.

© 2023 Axel, Julia och Torsten Nordströms stiftelse