Torsten Nordströms museum
Månadens föremål
Juli 2023
Hammers skallsamling
Christian Hammer (1818-1905) var son till en förmögen lantbrukare, och blev efter studier i Köpenhamn och Paris, hovjuvelerare, samlare och mecenat. Hans guldsmedsbutik låg i hörnet Fredsgatan/Drottninggatan och det var också i sin fastighet på Drottninggatan som han i början förvarade sin samling av föremål som till slut blev nästan 120 000, en av världens största. Samlingen innehöll olika föremål men också en stor mängd konst, böcker, autografer och kuriosa. Han köpte Byströms villa på Djurgården och det fanns planer på att göra om villan till ett museum. Museet hamnade istället i Adelswärdska huset vid Strömgatan. 1867 öppnades Hammerska ladan eller Mindre teatern nedanför Fersenska terrassen men den blev snabbt i så dåligt skick att den flyttades till Furusund, som förvärvades 1882. Det blev något av ett ”inneställe” med ett stort utbud av nöjen, hotell och kurbad. Här samlades den tidens kändisar.
Den omfattande samlingen erbjöds till svenska staten men anbudet avslogs och samlingen auktionerades då ut 1892. Stora mängder värdefulla och kulturhistoriskt intressanta föremål försvann då utomlands. Hammer skapade också en frenologisk samling bestående av både kranier och gipsavgjutningar. Den förvarades i en tillbyggnad till kvarnen i Furusund. Det sägs att det fanns hundratals skallar av avrättade förbrytare, dödsmasker av genier och gipsavgjutningar som föreställde vetenskapsmän och kända konstnärer. Frenologi är läran om att man kan utläsa människans karaktär och intelligens utifrån skallens form. Denna pseudovetenskap växte fram under 1700-1800-talet genom den österrikiske läkaren Josef Gall och senare den svenske frenologen Gustaf Magnus Schwartz. Hjärnan kunde delas in i 42 delar, som alla hade en egen mänsklig egenskap.
Vid slutet av 1890-talet blev Hammer blind och bodde då med sin fru, Sophie Hammer (född Sachsenhausen), på Smålandsgatan 20. Hon skötte resterande försäljning och verksamheten på Furusund. Paret Hammer hade sex döttrar. En av svärsönerna, Harald Gunnar Schubert, finansierade en nydaning av badorten Furusund.
När Christian Hammer dog glömdes skallarna på Furusund bort. 13 skallar av svenska avrättade brottslingar hämtades år 1915 av detektivöverkonstapel C. A. Chroona och hamnade senare på Polismuseet. Övriga skallar och gipser låg kvar. Gustaf Adolf Samuelsson, en senare ägare av Furusund, försökte sälja dem men lät dem ligga kvar när det inte lyckades. När kvarnen stod öppen plockade människor med sig skallar, och krossade gips- och benbitar låg huller om buller. Resterna sänktes i kärret Maren men det sägs att små bitar ännu kan hittas vid kvarnen i Furusund. Flera av gipserna finns bevarade på Torsten Nordströms museum.
Ann Gustavsson, 8 april 2023
Referenser:
Grönblad, Ester (1970) Furusund – ett skärgårdscentrum. Människor och miljö under fyra sekler. Stockholm: Natur och Kultur..
Matz, Edvard och Erling (1997) Sällsamheter i Stockholms skärgård – Roslagen. Stockholm: Läsförlaget..
Wästberg, Per (1973) Sommaröarna. En bok om stockholmarnas skärgård. Stockholm: Wahlström & Widstrand..
© 2023 Axel, Julia och Torsten Nordströms stiftelse