Aktuellt

Visningar

Länkar

Torsten Nordströms museum

Månadens föremål
Juni 2023

Netsuke med liten vit mus

En netsuke är en japansk, ofta rikt dekorerad miniatyrskulptur i trä, metall eller elfenben. Ordet betyder rot (ne) och att fästa (tsuke). Det uttalas med stumt ”u” som ”nets´ké”. Netsuke hade både en praktisk funktion, som knapp till saker att fästa i klädedräkten, och som prydnad. Den vanligaste är den runda, utskurna netsuken, kallad katabori. De bars av japanska män under Edoperioden (1615-1868). Den traditionella klädedräkten kosode, senare kimono, saknade fickor. Kvinnor hade, till skillnad från männen, möjlighet att förvara små föremål i ärmarna på sina kimonos.

Numera räknas dessa som samlarföremål och är mycket svåra att datera. Ibland kan man hitta en ingraverad datering men det är sällsynt. Ogawa Haritsu (1663-1747) var sannolikt en av de första formgivarna som signerade sina netsuke. På 1600-1700-talet förekom influenser från Kina. Avbildningar av djur har alltid varit populära inom netsuke-konsten. Man syftar då oftast på de 12 djuren i zodiak-cykeln, antingen djuret för innevarande år eller för en persons födelseår. Den östasiatiska zodiak-kalendern härrör från kinesisk kosmologi. Där ingår djuren råtta, oxe, tiger, hare, drake, orm, häst, får (ofta get i Japan), apa, tupp, hund och slutligen vildsvin. Enligt legenden kallade Buddha djuren till fest och dessa var de djur som svarade på hans inbjudan. De har ordnats i den ordning som de kom för att uppvakta Buddha. Denna netsuke ser ut att avbilda en liten mus. Det närmaste man kan förknippa den med är råttan och den räknas som lyckobringande. Råttan associeras med Daikoku, som är en av de sju gudarna som för med sig tur. Ursprunget till netsuken kan spåras till 1500-talet och bruket av en slags ring som man fäste viktiga saker såsom eldstål, tobakspung, kniv, sked och andra viktiga utensilier i. Detta bruk har ett gemensamt ursprung bland mongoliska folk, i Ungern och Asien. Ibland har även en liten väska eller påse använts.

Under Mejiperioden (1868-1911) gjorde västerländska kläder sitt inträde. Netsuken förlorade då sin praktiska funktion och övergick till att endast vara ett samlarobjekt. På 1800-talet, efter 200 år av isolering, började Japan öppnas upp för omvärlden och netsuke hittade sin väg till Europa. Några dök upp redan på 1700-talet, genom holländska handelsmän. Victoria and Albert Museum i London har ca 1400 netsuke i sina samlingar och British Museum ca 2300. Dessa små handgjorda konstföremål har från att ha varit ganska små anspråkslösa praktiska föremål, stigit i graderna och utvecklats i stil och form för att i våra dagar pryda museers och privata samlares hyllor, främst i västvärlden. De fortsätter att tillverkas än idag och finns i olika prisklasser.

Ann Gustavsson, 27 mars 2023

Referenser:
Hutt, Julia & De Waal, Edmund (2019) Japanese Netsuke. London: VA Publishing.

Tsuchiya, Noriko (2014) Netsuke. 100 miniature masterpieces from Japan. London: The British Museum Press.

© 2023 Axel, Julia och Torsten Nordströms stiftelse