Aktuellt

Visningar

Länkar

Torsten Nordströms museum

Månadens föremål
Juni 2024

Fotografi av Ulla Billquist med autograf

Ulla Billquist föddes den 14 augusti 1907 i Eslöv. Familjen Schönström fick det svårt då fadern dog när Ulla bara var några månader gammal. Modern Gerda blev ensamstående med fyra barn att försörja. Som ung satsade Ulla först på skådespeleriet men övergick alltmer till att sjunga. Allra mest framgångsrik var hon under beredskapsåren, 1939–1945. Hon var gift tre gånger och fick dottern Åsa i sitt första äktenskap, med skådespelaren Fritjof Billquist. Ullas syster Margareta gifte sig med den kände skådespelaren och komikern Thor Modéen.

Det blev 370 musikinspelningar och till de mest kända hör sånger som ”Min soldat”, ”Öppna ditt fönster”, ”Hur har du det med kärleken idag?”, ”Räkna de lyckliga stunderna blott” och ”Säg det med ett leende”. Hon spelade revy med Ernst Rolf och var också med i tre filmklipp, men räknades som mycket skygg och kämpade med dåligt självförtroende. Svenska folket älskade henne och hon åkte runt och sjöng på olika militärförläggningar under kriget. Ulla anlitades i början av Columbia men gick sedermera över till skivbolaget Sonora. Det sägs att hon hade ett mycket fint kontrakt men dottern hävdade att hon skrivit på ett slavkontrakt eftersom hon bara fick en fast månadssumma. Hon kunde ha tjänat mycket mer på royalties, eftersom det såldes så ofantligt många skivor. Åsa berättar också om huset som de köpte i Nyhamnsläge i Skåne. Där var familjen lycklig och spenderade den lilla lediga tid som man hade. Senare såldes huset och Ulla och tredje maken Gunnar Hahn köpte i stället miniatyrherrgården Lugnet, som låg i Sörmland. Ulla och Åsa trivdes aldrig lika bra där, även om det låg närmare Stockholm. Lugnet brann tragiskt ner till grunden med Ullas hela skivsamling i januari 1946.

Den 6 juli 1946 tog Ulla Billquist sitt liv och hittades på golvet i sin lägenhet på Nybrogatan 77. Hon hade tagit sömntabletter och satt på gasspisen. Lasse Zachrisson driver i sin film tesen att Ulla var homosexuell, och att hennes älskarinna skulle ha varit med henne innan hon dog, då det låg en tom kudde bredvid Ulla på golvet, i köket där hon hittades. Detta hade han fått berättat av Ullas bästa vän Brita ”Bibs” Conradsson. Det är något som också antyds i filmen ”Flicka och hyacinter” från 1950 av Hasse Ekman, och i pjäsen ”Ulla och Zarah” som sattes upp 2023. Ulla Billquist var god vän (och kanske mer än så) med den stora stjärnan Zarah Leander. Fram till 1944 var homosexualitet brottsligt så det var många som fick leva dubbelliv och smyga med sina relationer. Även efter 1944 var det otänkbart att visa sin läggning öppet som homosexuell. Det finns tecken på att Ulla utsattes för utpressning och att stora summor pengar kan ha gått till detta.

I filmen berättas att Ulla vid ett tillfälle var på samma fest som Nils Ferlin och det kan ju hända att hon träffade Torsten Nordström på en sådan fest eftersom de kan ha umgåtts i samma kretsar, med den tidens kulturkändisar.

Ann Gustavsson, 25 februari 2024

Referenser:
Billquist-Roussel, Åsa & Svedelid, Olov (1990) Köp rosor… Boken om Ulla Billquist. Stockholm: Sellin & Partner Förlag AB.

Zackrisson, Lasse (2016) När molnen skingras. Dokumentärfilm. Sverige.

© 2024 Axel, Julia och Torsten Nordströms stiftelse