Aktuellt

Visningar

Länkar

Torsten Nordströms museum

Månadens föremål
November 2023

Mustaschkopp

Den första mustaschkoppen uppfanns 1860 av en brittisk krukmakare som hette Harvey Adams. Koppen hade en avsats med en halvcirkelformad öppning mot koppens kant. Mustaschen höll sig torr när den lutades mot skyddet. Skyddet motverkade också att den varma ångan och vätskan smälte mustaschvaxet, som annars riskerade att rinna ner i koppen. Mycket praktiskt vid en tid då mustasch var på modet.

Särskilt under den viktorianska och edvardianska eran (1837-1910) praktiskt taget krävdes det att män hade mustasch i det militära och i de högre sociala stånden. En välskött mustasch krävde ett visst mått av underhåll och det fanns en hel rad av produkter och verktyg att tillgå, såsom mustaschvax, kammar, borstar, saxar, mustaschnät och locktänger. Mustaschvax var oftast parfymerat och ibland även pigmenterat. De första vaxerna innehöll bivax, kokosfett och vaselin. Mer sofistikerade recept innehöll gummi arabicum och tvål, väldoftande essentiella oljor och olika färgämnen.

Mustaschkoppen spred sig och fanns snart tillgänglig överallt i Europa och Amerika. Den tillverkades hos Meissen, Royal Crown Derby, Imari, Royal Bayreuth, Limoges och andra kända fabrikörer. I början av produktionen såldes mustachkopp och fat separat, ofta beställda av kvinnor som gåvor till deras fäder, bröder och makar. Ganska snart kom olika bröllopsset med mustaschkopp som bar texten ”Make” och en matchande vanlig kopp som hade texten ”Fru”. Oftast blev de mer en prydnad än en bruksvara. De kom också att ingå i hela porslinsserviser. Koppar för vänsterhänta var extremt ovanligt och förekom mest i Amerika och köptes troligen som gåvor till män som förlorat högerarmen i inbördeskriget.

Mustaschkoppen hade sin storhetstid under 1890-talet. På 1920-1930-talet var inte mustascher på modet längre och kopparna slutade tillverkas. På senare år har mustasch och skägg åter blivit mycket populärt, vilket har lett till att moderna mustaschkoppar nu produceras av speciella hantverkare. Tyvärr finns det ingen känd proveniens kopplad till just denna kopp.

Ann Gustavsson 24 augusti 2023

Referenser:
https://www.rosenberg-library-museum.org/treasures/nineteenth-century-mustache-cups

https://dumpdiggers.blogspot.com/2008/01/have-you-ever-seen-mustache-cup.html


© 2023 Axel, Julia och Torsten Nordströms stiftelse