Aktuellt

Visningar

Länkar

Torsten Nordströms museum

Månadens föremål
September 2024

Dammsugare Volta

Dammsugaren av märket Volta på Nordströms museum är troligen från 1930–1940-talet. Det finns lite olika uppgifter om när den första dammsugaren uppfanns. Det verkar ha skett en parallell utveckling i USA och Storbritannien. Industrialismen och elektricitetens ankomst gjorde att allt fler kvinnor blev yrkesverksamma och behovet av effektivare hushållsarbete ökade. I USA gjordes de första försöken att uppfinna en dammsugare 1868, och 1899 tog amerikanen John S. Thurman patent på en pneumatisk mattrenoveringsmaskin. Den kan kanske ses som en dammsugare men gjorde egentligen det motsatta, den blåste in dammet från mattor i en behållare med tryckluftsstrålar. 1905 räknas som startår för den amerikanska dammsugaren.

I Storbritannien tog britten Hubert Cecil Booth patent på sin version 1901. Naturligtvis hade många varit inne på att man kunde suga eller blåsa bort dammet, men det var Booth som till slut verkar ha lyckats konstruera en komplett fungerande maskin som kunde samla in dammet. Före elektriciteten hade man experimenterat med olika typer av blåsbälgar som kunde användas med hand- eller fotkraft. Apparaternas storlek och filtreringen av dammet var länge ett problem. Booth var egentligen ingenjör och brobyggare. Efter ett besök på en järnvägsstation i London insåg han att sugmetoden skulle fungera mycket bättre än att blåsa runt dammet, såsom de gjorde där vid städningen av tågvagnar. Han gjorde tester med att ligga på golvet och försökte suga in dammet från mattan med munnen mot en näsduk. The Vacuum Cleaner Company registrerades 1903 och en prototyp byggdes. Samma teknik används än idag, även om man i början hade filter av tyg. De första dammsugarna var stora och klumpiga. De kördes runt på en hästdragen vagn som parkerade utanför huset där apparaten skulle användas och den hade en 25 meter lång slang som drogs in i huset. Företaget fick problem med polisen eftersom bullret och den långa slangen skrämde förbipasserande hästar. ”Puffing Billy” drevs av en stor bensin- eller elmotor. Efter flera stämningar kom till slut ett domstolsbeslut som fastslog att de fick fortsätta åka runt med sina dammsugarvagnar. Det var bara välbärgade som hade råd att hyra denna tjänst. Ett besök kostade lika mycket som årslönen för en hushållerska.

James Murray Spangler var en amerikan som arbetade som vaktmästare och städare men led av sin astma. Alltså var motivationen hög när han satte ihop en låda av tenn, med kuddfodral av satin som dammuppsamlare och ett kvastskaft. Inuti lådan hade han en elmotor från en symaskin som drev en fläkt och en roterande borste. Hans kusin Susan Hoover tipsade sin man, industrimannen William Hoover, som köpte idén 1908. Resten är historia, som man brukar säga.

1910 lanserade Eberhardt Seger en hanterbar dammsugare för hemmabruk i Sverige. Seger startade ett samarbete med AB Lux som, tillsammans med Elektromagnetiska AB, kom att bilda Electrolux och två år senare började apparaterna att serietillverkas. Dammsugarna vägde då 14 kg, vilket ansågs litet och lätt. Idag väger de flesta dammsugare 4–6 kg. Utvecklingen gick mot allt mindre dammsugare som var portabla. I början byggde försäljningen på dörrknackning och det var också ett sätt för dammsugarförsäljarna att få feedback och nya idéer kring klagomål eller förbättringsförslag som konsumenterna kunde bidra med. Denna försäljningsmetod lanserades av affärsmannen Axel Wenner-Gren, som också var delaktig i utveckling och saluförande av en lättanvänd dammsugare. Direktförsäljningen hjälpte till att modifiera nya och bättre apparater.

Elektriska AB Volta grundades 1915 och fabriken fanns i Ulvsunda i Stockholm. Företaget köptes upp av Axel Wenner-Gren 1926 och kom sedan att ingå i Electrolux.

Idag säljs dammsugare där annan elektronik säljs och internet har gjort det lättare att läsa recensioner och tester. Många köper nu sina apparater online. Den nya generationen dammsugare innehåller ofta HEPA-filter (bra för allergiker) och är tystgående och energisnåla. Även sladdlösa skaftdammsugare och robotdammsugare har blivit populära på marknaden under senare år. Troligen kommer AI att bli det nya även inom städning.

Ann Gustavsson, 21 mars 2024

Referenser:
Thelander, Joakim (2002) Så uppfanns dammsugaren. Populär historia 2/2002.

https://svenskhistoria.se/en-titt-pa-dammsugarens-historia-och-utveckling/

https://www.theportugalnews.com/se/nyheter/2022-09-16/vem-uppfann-egentligen-dammsugaren/70375

© 2024 Axel, Julia och Torsten Nordströms stiftelse